2011. szeptember 24., szombat

222 védőszentünk - Jelenlegi ára: 1 300 Ft

Vas Zoltán: 222 védőszentünk Szent Gellért kiadó, 2001 Egy igazi különlegesség, amely nem csak vallásos emberek számára lehet érdekes, hanem azok számára is igazi csemege, akik szeretik a kultúrtörténetet.
A könyv előszava:
Kedves Olvasó!
 
Az, amit most a kezében tart, nem más, mint egy különleges adattár, egy rendhagyó szaknévsor (repertórium), amelyben cégek és vállalkozások tevékenységi köre és adatai helyett 222 védőszentet, azaz 50 patrónát és 172 patrónust, illetve azok „ tevékenységi körét”, titulusát, adatait találja. Vagyis azokat a szenteket, - a római katolikus és a görögkeleti egyház több mint 4000 szentje közül - akiket az évszázadok során a keresztény emberek segítségül hívtak, pártfogójuknak választottak, vagy védelmezőjükként tiszteltek, és tisztelnek a mai napig is.
Bizonyára Ön is ismer közülük néhányat. Olyanokat, mint: Szent Borbála, Szent Flórián, Szent György, Szent Mihály, Szent Márton, vagy éppen Szent Miklós, hogy csak a legismertebbeket és legnépszerűbbeket említsem. Ám rajtuk kívül még sokan tartoznak e becses társaságba (azaz a védőszentek „ szaknévsorába” ). Mint például: A Biblia 12 apostola, s más legendás alakja. Vagy a keresztényüldözések kínhalált halt számos vértanúja, köztük szüzek és katonák egyaránt. Vagy mint a kereszténység kialakulásában, és elterjedésében jelentős szerepet játszó személyek: hittérítők, áldozópapok, rendalapítók, püspökök, pápák, az egyházi és a világi élet neves képviselői. - Köztük néhány magyar származású, illetve Magyarországhoz köthető személy is. ­- De akadnak közöttük egyszerű apácák, szerzetesek, remeték, vagy hitvallók is. Ők azok a rendkívüli képességekkel megáldott, csodás dolgokat művelő szentek, akiknek oltalmába bízták az erdőket, a legelőket, a vizeket, a földeket, a szőlőket, a jószágokat, a házakat, a templomokat, a városokat, az országokat, stb. Ők azok, akiket a különböző mesterségek, foglalkozások művelői védelmezőjüknek, pártfogójuknak választottak. Ők azok, akikhez buzgón fohászkodtak természeti csapások, tűzvészek, járványok és más veszedelmek idején. Ők azok, akiket segítségül hívtak betegségek, nyavalyák és más kórságok gyógyítása végett. Ők azok, akikhez bizalommal fordultak az élet bármely órájában. S végezetül ők azok, akiknek közbenjárását kérték a haláluk pillanatában. Róluk és legfőképpen „ tevékenységi köreikről”, segítői és védelmezői területeikről szól ez a könyv.
 
Az első részben a 222 védőszent névjegyzékét (lajstromát) találja, felsorolva azokkal a területekkel, ahol kifejtik segítő és védelmi funkciójukat. Légyen az ország, város, mesterség, foglalkozás, vagy az élet bármely területe. Egyébként ezekre a területekre a szentek életrajzából következtethetünk. Vagyis, hogy az adott szent honnan származott, hol élt; mi volt az eredeti foglalkozása, és miként folytatta a kereszténység szolgálatában; milyen legendák, és csodák fűződnek a nevéhez; élete során milyen megpróbáltatásokban volt része; mik voltak kínzatásaiknak módjai, és eszközei; milyen körülmények között szenvedett vértanúhalált; a világ mely sarkán találhatók meg az ereklyéi; az idők során miként, és milyen tárgyak környezetében ábrázolták; stb. Ugyanis túlnyomó részben e körülmények alapján választották őket egy adott terület segítőjévé, vagy védelmezőjévé.
Az első részben megtalálható még, az adott védőszent attribútuma (jelképe, szimbóluma) és ünnepe is. Az attribútumok például abban segíthetnek, hogy, ha magánál tartja, illetve hordja amulett vagy medalion formájában őket, akkor a hozzájuk tartozó védőszentek védelmet nyújtanak, illetve segítenek elkerülni az Önre leselkedő veszélyeket.
 
A második részben a patronátus mutatót (indexet) találja. Vagyis itt a védőszentek: országok, városok, foglalkozások, és az élet más területe szerinti szétbontásban szerepelnek. Ez nagyban megkönnyítheti egy adott terület védőszentjeinek megtalálását.
 
S végül a harmadik részben megtalálhatja naptárba szedve a védőszentek ünnepeit. Legtöbbjüknek mártírhaláluk, vagy elhalálozásuk dátumát (az örök élet szempontjából születésük napját). Ezek a napok a nem vallásos emberek számára is érdekesek lehetnek. Hiszen ezekre a napokra esnek az adott szent nevéből kialakult különböző keresztnevek is. S e naphoz néphagyományok, népszokások is számos esetben kötődnek.
 
A könyv célja nem több, s nem kevesebb, mint az, amit egy valamire való szaknévsor az olvasójának adhat, vagyis, hogy az érdeklődését felkeltse. Az, hogy esetlegesen rávilágítson az e területeken járatlan műveltségének sötétebb zugaira. Az, hogy arra sarkalja Önt, hogy utána járjon annak, amire a könyv kapcsán esetleg kíváncsi lesz. Az, hogy kedvet kapjon, ahhoz, hogy még többet megtudjon az adott területről, jelen esetben a védőszentről. Mindezekhez kíván hasznos kutakodás a szaknévsor szerzője:
Vas Zoltán
A könyvet kérésre dedikálom is!


Jelenlegi ára: 1 300 Ft

Az aukció vége: 2011-09-27 12:15
. 222 védőszentünk - Jelenlegi ára: 1 300 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése